مجله هفتگی شیکسون

نیاز صنعت به سیستم هیدرولیک و پنوماتیک این روزها بسیار مشهود است و از سیستم های هیدرولیک و پنوماتیک همچون جک هیدرولیک ، پمپ هیدرولیک دنده ای و پیستونی ، جک پنوماتیک ، پمپ پنوماتیک و... که با سرعت بیشتر و عملکرد بهتری کار می کنند ، بجای سیستم های قدیمی مکانیکی استفاده شود.

نیاز صنعت به سیستم هیدرولیک و پنوماتیک این روزها بسیار مشهود است و از سیستم های هیدرولیک و پنوماتیک همچون جک هیدرولیک ، پمپ هیدرولیک دنده ای و پیستونی ، جک پنوماتیک ، پمپ پنوماتیک و... که با سرعت بیشتر و عملکرد بهتری کار می کنند ، بجای سیستم های قدیمی مکانیکی استفاده شود.

تبدیل انرژی به حرکت مکانیکی را میتوان به عنوان اصلی ترین وظیفه سیستم های هیدرولیکی و پنوماتیکی تلقی کرد اما کنترل فشار توسط شیر برقی پنوماتیک و شیر های کنترل فشار پنوماتیک و هیدرولیک نیز از دیگر کاربردهای این سیستم ها میباشد.

اما برای دانستن تفاوت سیستم های هیدرولیک و پنوماتیک همراه ما باشید تا در ادامه به مزایا و معایب این 2 سیستم بپردازیم.

پنوماتیک چیست؟

جواب سوال پنوماتیک چیست؟ لازم به ذکر است که از علم هوای فشرده شده برای انجام ساده ترین کار مکانیکی استفاده شده است ، اما امروزه به دلیل توسعه فناوری پنوماتیک ، این نقش اهمیت فزاینده ای پیدا می کند.

بیشتر برنامه ها از هوای فشرده شده برای اهداف مختلف یا بیشتر استفاده می کنند که برخی از آنها به طور خلاصه ذکر شده است.

برنامه های هوای فشرده
برای تعیین وضعیت پردازنده ها (سنسورها)
پردازش اطلاعات (پردازشگرها - تحلیلگران)
با استفاده از کنترل های نهایی حالت محرک ها را تغییر دهید
برای انجام کار (عملگرها)

توانایی کنترل ماشینها و امکانات به معماری منطقی جامع و پیچیده ای برای جابجایی موارد و موقعیت ها نیاز دارد. این امر به دلیل تعامل حسگرها ، آنالایزرها ، کنترل کننده ها و محرک ها در علم پنوماتیک یا در سیستم های پنوماتیک جزئی است.

پیشرفت های فن آوری در مواد اولیه ، طراحی و محصولات باعث بهبود کیفیت و تنوع اجزای پنوماتیک شده است. این امر منجر به استفاده گسترده از پنوماتیک در اتوماسیون شده است.

تفاوت سیستم هیدرولیک و پنوماتیک

اگر بخواهیم به طور خلاصه به تفاوت سیستم های هیدرولیک و پنوماتیک بپردازیم باید اینگونه بگوییم که عامل اصلی عملکرد سیستم پنوماتیک هوا است اما در سیستم هیدرولیک عامل اصلی حرکت انرژی و فشار وارد شده از روغن و تبدیل آن به حرکت میباشد.

اما این تنها فقط تفاوت در عملکرد این دو سیستم است. تفاوتهای دیگر سیستم های پنوماتیک و هیدرولیک در مزایا و معایب این دو سیستم حرکتی است.

مزایا و معایب پنوماتیک

قطعاً هر نوع سیستم صنعتی که برای کمک به صنعتگران طراحی و ساخته میشود دارای مزایا و معایب کوچک و بزرگی است که نیاز استفاده از آنها برای صنایع و کارخانجات مختلف را به وجود میآورد. سیستم های هیدرولیک و پنوماتیک نیز از این قضیه مستثنی نیستند.

مزایای سیستم پنوماتیک

1- عامل اصلی عملکرد سیستم پنوماتیک هوا است و هوا در همه جای کره زمین وجود دارد.

2- خلوص و پاکی پنوماتیک در مقایسه با هیدرولیک به دلیل استفاده از گاز و هوا در پنوماتیک بیشتر است. (در صنایعی مانند داروسازی و محصولات غذایی که نیاز به پاکیزگی و تمیزی فراوانی دارند ، از پنوماتیک بیشتر استفاده می شود)

3- حساسیت کم به تغییرات دما

4- راحتی در کنترل سرعت نیرو و تغییر جهت که به کمک شیر برقی پنوماتیک انجام میشود (این مولفه از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است)

5- امنیت بالای سیستم پنوماتیک به دلیل غیر قابل اشتعال بودن این سیستم و نبود جرقه

6- سرعت در حال اجرا بالاتر از سیستم هیدرولیک

7- ارزان بودن قطعات و اتصالات پنوماتیک

معایب سیستم پنوماتیک

1- فشار تولید از 10 بار بیشتر نمیشود ظرفیت این سیستم به این شکل است. (در صورت نیاز به فشار بیشتر باید از سیستم هیدرولیک یا ترکیبی از این دو استفاده می کنیم)

2- ستفاده از حجم زیادی از تجهیزات برای فشار قوی (این سیستم از آنجا که با فشار کم کار می کند بنابراین قدرت کمتری تولید می کند ، به عنوان مثال وقتی فشار بیشتری برای پرس لازم است تجهیزات پنوماتیک باید حجم زیادی داشته باشند و کار را غیرممکن و سخت می کنند. در اینجا باید از سیستم هیدرولیکی بجای پنوماتیکی استفاده کنیم.)

3- آماده سازی هوا ، کنترل و مراقبت از هوا

4- کشش اتمسفر: ایجاد عدم دقت در حرکت و عدم کنترل مناسب برای سرعت و فشار بسیار دقیق